Brummstein

Brummstein – Roman
68 sider
Samleren, 2003
ISBN 87-568-1723-1
Omslag: Marianne Bisballe

Brummstein

Kort fortalt handler ’Brummstein’ om et klippemassiv, der brummer, fordi det har opsuget resonansen af millioner af års jordskælv. Klippen befinder sig i en klippehule i Schweiz, og bliver i 1907 fundet af en mand, der hugger en skærv af. Bogen følger nu denne skærv (der ikke brummer, men dirrer ganske let) fra hånd til hånd gennem Tysklands historie i det 20. århundrede.

Peter Adolphsens Brummstein er noget af det bedste og mest underfundige, dansk litteratur kan byde på.

Kristeligt Dagblad

Et århundrede vokser frem af de små sider, stenen giver genlyd. Sjældent har der stået så meget på så kort plads.

Politiken

68 (små) sider, men det snyder, gør det, for i virkeligheden er ’Brummstein’ en roman på mindst 400 sider … Brummstein er en fornøjelse. Et lille stykke koncentreret bitter chokolade.

Berlingske Tidende

Brummstein – Peter Adolphsen er en meget mere end talentfuld prosaist, en fornyer af traditionen der tæller navne som Jorge Luís Borges og Peter Seeberg. Selv om Brummstein er lille har den en rungende, ja, massiv tyngde.

Jyllands-Posten

Rundtossetheden er salig og sød, skrevet som Brummstein er med præcision, legende humor, nysgerrighed, kløgt og glæde ved at vide – og samtidig just ikke vide. Værket er et mægtigt spring fremad i et forfatterskab, som ganske vist især dyrker det lille og meget lille format, men ikke desto mindre må kaldes totalt i bestræbelsen på at drive fortællekunsten i både dybden og højden (…) Jeg håber, at denne herlige bog når Borges i hans himmel og Per Højholt i dennes midtjyske otiumshule. De vil vide at værdsætte dens tørre sprudlen og tænksomme svimlen.

Information